Groch i groszek
Nie każdy wie, że groch i zielony groszek to jedno i to samo warzywo. Groszek zielony to młode, zielone i niedojrzałe ziarno, groch natomiast to ziarno dojrzałe i wysuszone.
Trochę historii
Groch to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Źródła archeologiczne donoszą, iż najprawdopodobniej już około 7800 lat p.n.e. rósł on na terenie Bliskiego Wschodu. Początkowo groch używano jako paszę dla zwierząt, z czasem natomiast ludzie zaczęli wprowadzać go również do swojego jadłospisu. Około V wieku p.n.e. groch zaczęli uprawiać Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Roślina ta szybko stała się podstawą menu przedstawicieli niższych klas społecznych. Groch miał również znaczenie symboliczne. W Grecji, wokół nowo narodzonego dziecka rozsypywano ziarna grochu, zbóż oraz sól, aby przywołać opiekuńcze duchy. Roślina ta ceniona była również ze względu na właściwości lecznicze i upiększające. W starożytnym Rzymie zauważono, że groch działa przeciwzapalnie, łagodząco i zwalcza niedoskonałości skóry. Z mieszaniny grochu, miodu i jaj przygotowywano rozmaite kremy, balsamy i maseczki wierząc, że mają działanie odmładzające, nawilżające i ujędrniające.