Kombucha, czytaj „kombucza” to niepasteryzowany napój na bazie herbaty, powstający w procesie fermentacji przy udziela bakterii i drożdży, tworzących symbiotyczną kolonię zwaną SCOBY (z ang. Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). W zależności od kraju, kombucza znana jest pod różnymi nazwami: m.in. kwas herbaciany, grzybek japoński, grzybek herbaciany, mandżurska herbata, mongolskie wino, kochakinoko, combuchu, Mo-Gu, pichia fermentas, cudowny grzyb, czy rosyjski ocet herbaciany. Jest napojem o specyficznych walorach sensorycznych, popularnym na świecie od wielu lat, w Polsce jeszcze mało znanym. Smak kombuczy opisywany jest jako przyjemnie kwaśny, lekko owocowy, delikatnie musujący, po kilku dniach przechowywania staje się podobny do smaku octu winnego. Kombucza jest orzeźwiająca, smaczna, posiada wiele walorów zdrowotnych.